EUROSONG: Kristina vyhrala, bude spievať v Osle

28.02.2010 Celý región

Bratislava 28. februára (TASR) – Speváčka Kristina s pesničkou Horehronie autorskej dvojice Martin Kavulič a Kamil Peteraj zvíťazila vo finále národnej pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest 2010.
Rozhodli o tom televízni diváci Jednotky Slovenskej televízie v SMS hlasovaní spolu s porotou v štúdiu. Kristina získala 23 bodov, 12 od divákov a 11 od poroty.

Na druhom mieste skončila Mista s vlastnou skladbou Emotions, získala rovnako 23 bodov, 11 od divákov a 12 od poroty, o prvom a druhom mieste rozhodol podľa pravidiel vyšší počet SMS hlasov od divákov a tých dostala viac Kristina. Mista je pre Oslo prvou náhradníčkou. Na tretej pozícii skončil Tomáš Bezdeda s vlastnou piesňou Na strechách domov, ktorý získal 17 bodov a je v pozícii druhého náhradníka. Štvrtú priečku si vyspievala skupina Aya so skladbou lídra kapely Borisa Lettricha Do neba volám. Získala rovnako 17 bodov, o treťom mieste Bezdedu pri rovnosti bodov rozhodol opäť vyšší počet diváckych SMS hlasov. Piaty vo finále skončil Miro Jaroš s pesničkou Bez siedmeho neba, za ktorú dostal 16 bodov, šiesta bola formácia Pavol Remenár, Klára & Liquid Error so skladbou Figaro, tá dostala 14 bodov.

Siedma skončila Soňa s piesňou Skús ma viesť, ôsmu pozíciu obsadila Martina Schindlerová so skladbou Môžeš ísť, na deviatom mieste sa umiestnil Marián Bango s pesničkou Ty tu ticho spíš, na desiatej priečke skončil Robo Opatovský s piesňou Niečo máš, jedenásty je Mayo a jeho song s názvom Tón, finálové dvanáste miesto si vyspievala á capella Free Voices so skladbou Z osnov.

„Chcela by som poďakovať všetkým ľuďom, ktorí podporili mňa a hlavne skladbu Horehronie, chcem poďakovať aj na východ, aj na stred, aj na západ, všetkým, lebo verím, že všade boli ľudia, ktorí mi poslali hlas, “ uviedla Kristina pre TASR.

K atmosfére na pódiu a v zákulisí pár minút po zverejnení výsledkov dodala: „Úžasný pocit, je to veľmi príjemné, keď človek dá do toho srdce, silu a vyjde to. Ja síce stále idem na pódium s takou malou dušičkou, ale určite som si to priala, aby som mohla ísť reprezentovať Slovensko. Som veľmi rada, že pôjdem, je to pre mňa česť. “ Pre úspech v Osle je Kristina pripravená urobiť všetko, určite jej pomôžu ľudia okolo nej, vokalistka Anna Servická, tanečníci, autor choreografie Jaroslav Moravčík aj autori piesne Martin Kavulič a Kamil Peteraj, všetko podľa nej veľmi dobrí a príjemní ľudia.

„Kristinu som našiel pred šiestimi rokmi v jednom košickom klube, kde robili program konzervatoristky, ku ktorým patrila. Povedali mi, že dobre spieva, tak som ju oslovil, urobili sme skúšku v štúdiu, zapáčil sa mi jej spev a tak začala naša spolupráca. Keď sme nahrali demosnímku piesne Horehronie, prišla na rad otázka, čo s tou piesňou, pretože je trocha neštandardne písaná, vymyká sa trendovému formátu, tak sme sa ju rozhodli prezentovať v tejto súťaži, “ povedal pre TASR autor hudby Martin Kavulič a dodal: „Myslím si, že tento krok bol dobrý, paradoxne sme čakali, ako zareagujú rádiá, tie začali pieseň hrať ešte pred jej prvým uvedením v Eurosongu. Som rád, že sa ľuďom tá pieseň páči, že ich oslovuje. “

„Platí stará zásada, kto sa bojí, nech nejde do lesa, treba vedieť prečítať túto súťaž, o čom je, čo si vyžaduje, a keď náhodou má autor takúto pesničku, tak nech sa páči. Ja nemám problém súťažiť, lebo naša generácia sme boli zvyknutí na Bratislavských lýrach súťažiť. Ja tvrdím stále jednu vec, keď má autor dobrú pesničku, tak nech sa s ňou ukáže, a toto je jedna z mála možností pre slovenských autorov, “ povedal pre TASR autor textu víťaznej piesne Kamil Peteraj.

Kristina s pesničkou Horehronie vystúpi v Osle v prvom semifinále 25. mája, ak bude pri troche šťastia medzi desiatkou najlepších, postúpi do finále, ktoré je na programe 29. mája. Jej súpermi v sedemnásťčlennom semifinále budú medzi inými aj interpreti zo Srbska, Poľska, Belgicka, Islandu, Grécka či Ruska.
 

Vyberte región